top of page

Tel jantlı motosikletlerin jantları tıpkı motosikletimizin motor bölümü gibi bakım isteyen bölümleridir. Zaman icerisinde  Tel jant dizme, Jant akort ayarı, Çember-göbek-tel değişimi, jant revizyonu yapılması gerekir.

WhatsApp Image 2023-01-23 at 16.57.43.jpeg

Motosikletlerimizin km'ye bağlı periyodik yağ, filtre bakımı olduğu gibi tel jantların da periyodik bakımları vardır ve servis manuellerinde km aralıkları belirtilmiştir. Ancak Türkiye'deki hiç bir yetkili servis bu bakımı yapmamakta ve bu kontroller maalesef kullanıcılara kalmaktadir.

Motosikletler çok yüksek tork ve beygir üretebilen aynı zamanda çok hızlı bir şekilde yavaşlayabilen araçlardır ve bu güç ve fren kabileyeti jantlar ve lastikler üzerinden aktarılır. Lastik konusuna birçok yerde deginilip anlatılıyor ancak jant mevzuundan hiç bir yerde bahsedilmediginden ve uzmanlık alanımız bu olduğu için bu konuda bilgilendirme yazısı yazma gereği duyduk.

Öncelikle motosiklet jantı bisiklet jantiyla aynı değildir. Taşıdıkları yükler, maruz kalınan burkulma kuvveti ve esnekliği tamamen farklıdır. Dolayısıyla aynı şekilde akort edilmez. Yani mahalledeki bisikletçi dayı, sanayideki araba jantı düzelten usta motosiklet jantini akort edemez. En büyük hasarları da jantinin akort edildiğini zanneden ve buna güvenerek motosikletini kullanan sürücüler alıyor. Motosikletinizin jant akordunu bu konuda uzman, eğitimini almış ve gerekli takım, aletlere sahip kişilere firmalara yaptırınız.

Tel jantlı motosiklerde her marka model motosikletin jantın malzeme yapısı, tel dizilimi, sıkma torku, salınım toleransları ve gerginliği farklıdır. Akort edilen jantın servis değerlerinin bilinmesi gerekir ve her bir tel bu değerlere göre sıkılarak jant akort edilmelidir. Her tel, jantta eşit yük ve burkulma gücüne maruz kalmalıdır Tork değerine göre fazla sıkılan tellerde tel başına düşen yükten fazla pay alacağı için ve tel jantın amacı olan esnekliği saglayamayacagi için kopma ya da tel başlarında sıyrılma, yalama olma ihtimali doğmaktadır. Gevşek kalan teller ise zamanla yerinden çıkarak maşaya, amortisörlere ve diğer tellere takılma ihtimali doğmaktadır.

Jant akort edilirken özel ölçüm cihazları ile ve yine jant akodu için üretilmiş tork anahtarı kullanılmalıdır. Aksi takdirde yüksek maliyetlerle ve üzücü olaylarla karşılaşılabilir.
Bakımsızlık nedeniyle bize başvuran müşterilerimizin çoğu jantlarinin bozuk olduğundan habersiz bir şekilde kullanıyordu. Akort edildikten sonra farkı hissederek bu şekilde nasıl kullandıklarını kendileri bile şaşırıyor.
Yanlış akort uygulamaları nedeniyle bize başvuran müşterilerimize ise aslında nasıl olması gerektiğini gösterince aslinda akortla jantların duzelebilecegini jantın değişmesi gerekmediğini anladığında şaşırıyor.
Kısaca motosikletlerimizin jantlarına iyi bakalım. Unutmayalım ki bir tel bir jantı jant motosikletinizi ayakta tutar. Keyifli ve güvenli sürüşler

WhatsApp Image 2023-01-23 at 16.57.38.jpeg
bottom of page